Boyun Ağrısı

Boyun Ağrısı Yapan Bozukluklar:

Doğuştan olan bazı kemik anomalileri

- Servikal kot dediğimiz fazladan bir kemik çıkıntısı

- İki omurun birleşip blok vertebra oluşturması.

- Doğuştan kemik açıklığı (spina bifida)

- Tümörler: Vertebralardan yada omurilikten köken alan tümörler olabileceği gibi başka organlardan köken alıp, bu bölgeye yayılan tümörler de olabilir.

Travmalar:

Servikal Strain (boyun tutulması) : Boyuna gelen bir darbe veya düşme neticesi olabileceği gibi, kötü postür (duruş bozukluğu) sonucu da gelişen boyunda lokal bir ağrı ve tutuklukla karakterize bir tablodur.

Alışılmamış bir hareket yapmak, aşırı sportif aktivilerde bulunmak (alışkın olmayan bünyelerde), daktilo yazmak, bilgisayar kullanmak, kitap okumada olduğu gibi boyunu uzun süre sabit konumda tutmak, yatarak televizyon seyretmek, uygun olmayan yastık ve yatakta yatmak gibi nedenler Servikal Strain (boyun tutulması)na yol açabilir. Bu durum zorlanmanın süresine bağlı olarak akut veya kronik olabilir.

Boynun normalde hafif bir yarım ay şeklinde eğriliği vardır. Zorlanma neticesi boyunda adale spazmı olur ve boyun düzleşir. Bunu bağlı olarak da boyunda şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığı görülür.

Tedavide istirahat, analjezik – anti enflamatuar ve kas gevşetici ilaçlar verilir. Boyuna yüzeyel ısı uygulaması ağrının ve spazmın giderilmesinde faydalı olur. Asıl önemli olan, bu olaya sebebiyet veren etkenleri ortadan kaldırmak, varsa kötü postürü düzeltmek ve kas gücünü artırıcı egzersizler yapmaktır.

Araç içi trafik kazası: Özellikle araca arkadan çarpılması sonucu boynun aniden ve şiddetli bir şekilde öne ve arkaya gitmesiyle boyunda bir zedelenme olur. Eğer kişide önceden oluşmuş dejeneratif değişiklikler varsa bu gibi travma daha çok hasara yol açar. Vertebralar arasında kayma, boyunda fıtık oluşumu meydana gelebilir. Böyle bir travma sonrası kireçlenme dediğimiz kemiksi çıkıntılar da daha kolay oluşur. Tedavide istirahat mutlaka gerekli. Hastanın durumuna göre bir müddet servikal korse kullanması gerekebilir. İlaç ve istirahatle ağrılar geçmiyorsa mutlaka fizik tedavi yapılmalıdır.

- Osteoporoz:(Kemik erimesi) ve bazı metabolik kemik hastalıkları.

- Dejeneratif bozukluklar:

- Kireçlenme (servikal spondiloz)

- Servikal disk hernisi (boyun fıtığı)

- Servikal kanal stenozu (omurilik kanalının darlığı)

Kireçlenme: Yaşlanma, günlük hayatın gerilimleri, boyun hareketleri ve pozisyonlar, makro ve mikro travmalar ve ruhsal gerginlikler diskin yapısını ve beslenmesini,bozmaya ve sonunda değişik derecelerde diski dejenere etmeye yönelik faktörlerdir.Kalıltım, çoçukluk çağında geçirilen enfeksiyonlar ve bağışıklık sistemindeki bozukluklar disk dejenerasyonu yapan faktörler arasında sayılabilir.Yine boynun şekli yani ince ve uzun olması da bir risk faktörüdür.

Omurlar arasındaki diskteki değişiklikler (dejenerasyon) genelde 30’lu yaşlarda başlar. Tabii bu durum kişiden kişiye değişir.Kireçlenmenin ileri aşamasında omuriliğe ve sinirlere bası neticesi boyun ve omuzlara vuran ağrı, hatta kollarda ağrı ve uyuşukluk görülebilir. Bu bulgular daha çok 50 yaşından sonra görülür. Tedavi ilaç + fizik tedavi hastaları rahatlatır. Bazen boyun kireçlenmesi neticesi, kemiksi çıkıntıların beyine giden damarlara bası yapması ile, baş ve boyun hareketleriyle ortaya çıkan ani vertigo (baş dönmesi), kulak çınlaması, bulanık görme, baş ağrısı görülebilir.

Boyun Fıtığında; ilaç ve istirahatle hasta düzelmiyor ise hastaya 2-3 haftalık fizik tedavi yapılır. Hastanın durumuna göre boyuna traksiyon yapılır. Tedavi sonunda hastaya egzersiz öğretilir. Düzenli yapılan egzersizlerle boyun kasları güçlendirilir ve fıtığın tekrar nüksetmesi önlenir.

İlerlemiş fıtıklarda ise, tek veya çift taraflı kollara vuran ağrı, parmaklarda uyuşukluk, güçsüzlük, reflex kaybı, atrofi başlamış ise vakit geçirilmeden ameliyat edilmelidir.

Hasta dik oturmalı, dik yürümelidir. Çalışırken masa ve tezgahların boyu servikal omurları normal postürde tutacak şekilde ayarlanmalıdır. Yatarak televizyon seyretmek gibi kötü postürlerden kaçınılmalıdır. Yatak düz ve sert olmalı, yatarken boyunun postürü korunmalıdır. Yüz üstü yatmaktan kaçınmalı, sırt üstü yatarken yastık normal servikal lordozu korumalı, gerekirse boynun altı rulo bir havluyla desteklenebilir veya özel boyun yastıkları kullanılabilir. Yan yatarken boyun ile omuz arasındaki boşluk doldurulmalıdır.

Düzenli yapılan egzersizler, kan dolaşımını artırır, adale spazmını çözer ve kasları güçlendirir. Bu yüzden hastalara verilen egzersizle en az sabah – akşam ve devamlı surette yapılmalıdır.

- Enfeksiyöz lezyonlar: Tüberküloz, brucella vb

- Enflamatuar romatizmal hastalıklar: Romatoid Artrit, Ankilozan Spondilit

- Psikonörotik bozukluklar

- İç organlardan yansiyon ağrılar: Koroner arter hastalıkları, Akciğer tümörü, safra kesesi hastalıkları.