Fizik Tedavi

Fiziksel ajanların tedavi amacıyla kullanılmasına verilen isimdir. Bu nedenle tedavide ısı, ışın, su, çeşitli elektrik akımları ve traksiyon gibi mekanik tedaviler kullanılır.

Günümüzde Fizik Tedavide;
Yüzeyel Sıcak Uygulamaları: Hot Pack, ınfıraruj, parafin banyosu, fluidoterapi gibi ajanlar kullanılarak yapılır.

Yüzeyel Soğuk Uygulamaları: Cold Pack, soğuk su banyosu akut kas tutulmaları, zorlamalar ve enflamasyon durumlarında uygulanabilir.

Derin sıcak uygulamaları: Ultrason, kısa dalga diatermi, mikrodalga diatermi (radar) gibi ajanlar kullanılarak yapılır.

Elektro Terapi: Vakum, interferansiyel, diadinamik akımlar, TENS gibi ağrı kesici özelliği olan akımlar kullanılır. Bunun yanında sinir yaralanmaları sonucu çalışmayan kasları uyarmak için faradik, modifiye galvanik, sinüzoidal, exponansiyel akımlar gibi akımlar kullanılır.

Traksiyon: Özellikle bel ve boyun fıtığında kullanılır. Özel üretilmiş masalarda, özel proğramlanabilen bilgisayarlı cihazlarla yapılan bel ve boyun çekme olayıdır. Doğru hastada iyi yapılmış bir traksiyonla iyi sonuçlar anılır.

Lazer: Ağrı kesici ve hücre yenileyici özelliğinden dolayı fizik tedavide kullanılır.

Fizik Tedaviden Yaralanabilecek Hastalar
Bel ve Boyun Fıtığı Hastaları (eğer hasta henüz ameliyatlık aşamaya gelmemişse)Romatizmal hastalığı ve kireçlenmesi olan hastalar (Bel, boyun, diz, omuz, dirsek, el bileğinin ağrılı sendromları) ,sırt ağrıları, kas sertlikleri, fibromiyalji rahatsızlığı olan hastalar.Ortapedik düzeltme ameliyatlar ve kırık sonrası eklem sertliği ile hareket kısıtlılığı olan hastalar.Yüz felçi, üst ve alt gövdede sinir yaralanması sonucu oluşan felçler ve beyin kanaması yada damar tıkanıklığı sonucu oluşan halk arasında İNME denilen tek taraflı ferçli hastalar.

Fizik Tedavinin Amaçları ve Faydaları

  • Kan dolaşımını arttırır, enflamasyonu(ödemi) giderir.
  • Kas spazmını çözer, ağrıyı giderir.
  • Kollagen dokunun elastikiyetini arttırır, böylece sertleşen dokular gevşer ve normale döner. Eklem kısıtlılıkları açılır.
  • Vücut içi endorfin düzeyini arttırır, ağrı eşiğini yükseltir.
  • Vücutda genel bir gevşeme ve fiziksel rahatlama sağlar.
  • Uygulandığı bölgedeki hücrelerin aktıvasyonu arttırarak dokunun kendini yenilemesine yardımcı olur.
  • Fizik tedavi sırasında hastaya egzersiz tedavisi de başlanır.
  • Düzenli egzersiz kası güçlendirir ve dolaşımı arttırır. Güçlü kaslar eklemleri korur ve destekler. Bu da kişinin dayanıklılığını arttırır.
  • Egzersiz sırasında vücut ağrı kesici, mutluluk verici ve rahatlatıcı endorfin dediğimiz hormonları salgılar bu da kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar ve canlılık verir.
  • Egzersiz yaşlılığın etkilerini azaltır.
  • Ağrı ve kireçlenmeye bağlı hareket kısıtlılıklarını azaltır.