Omurilik Tümörleri

Omurga tümörleri bel ağrısı, boyun ağrısı ve sırt ağrısının bir nedeni olabilir. Omurga tümörleri primer ve sekonder olmak üzere iki grupta incelenebilir. Primer tümörler omurgayı oluşturan yapıların hücrelerinden kaynaklanan tümörlerdir. Sekonder tümörler ise omurga dışından omurgaya yayılan metastatik tümörler denilen tümörlerden oluşurlar.


Birçok kanser tipi omurgaya yayılır ve kanserli hastaların %5-10'unda bulgu veren omurga metastazlarına rastlanır ve bu hastaların yaklaşık yarısında bacaklarda kuvvet kaybı geliştiği bildirilmiştir. Erişkinlerde omurgaya yayılım yapan tümörler en sık akciğer, meme, prostat, böbrek ya da lenfoma'dan yayıldığı görülmüştür

Metastatik tümörler en çok 45-65 yaşları arasında ve erkeklerde daha sık görülür. Genellikle bu hastalarda bulgular istirahatla geçmeyen ağrı, güçsüzlük, idrar torbası ve kalın bağırsaklara ait fonksiyon bozuklukları ve duyu bozuklukları görülebilir.

Primer tümörler ise tüm tümörlerin %0.4'ünü ve kemiğe ait tümörlerin %11'ini oluşturur. Bu tümörlere örnek olarak ise osteoid osteoma, osteoblastoma, osteokondroma, hemanjiom, anevrizmal kemik kisti, dev hücreli tümör, kordoma, soliter plazmasitom, osteosarkom, kondrosarkom gibi kemik-kıkırdak dokudan oluşan tümörler sayılabilir. Bu tümörlerin tanısında direk grafiler, omurga tomografileri ve omurga MRI'ı kullanılır. Tedavi cerrahi olarak çıkarılması ve radyoterapi yada kemoterapidir.

Omurilik zarlarının içinde yerleşmiş olan tümörler ise meninksler, sinir kökleri ve damarlardan oluşabilir.Torakal bölge denilen sırt bölgesinde yerleşim bu tümörlerde en sıktır. Bu tip tümörlerin %90'ı iyi huyludur. En sık görülen tür sinir kılıfı tümörleridir ve spinal köklerin omuriliğe girişinde myelin kılıfından gelişen schwannoma olarak adlandırılır. Diğer bir sinir kılıfı tümörü ise nörofibromlardır. Menengiomalar ise intradural tümörlerin %25'ini oluştururlar. Orta ileri yaş ve kadınlarda çok daha sıktır. Olguların %9'unda birden fazla menenjiom olabilir. Diğer tümörler ise epandimomlar, astrositomalar, epidermoid kistler, dermoid kistler, nöroenterik kistler, araknoid kistlerdir. Bu tip tümörlerin klinik bulgularına bakılınca her tümör çeşidi için değişmekle beraber, ilk görülen bulgu sinir basısından dolayı ağrıdır. Bunun dışında hareket güç kaybı, duyu kayıpları, empotans, kabızlık, idrar yapma kusuru görülebilir. Tanı ve tedavi diğerleriyle benzerdir.