Boyun Fıtığı

Tanısı Ve Etkili Tedavi Yöntemleri

Yatak istirahatı:

2-3 gün yarı yatar pozisyonda boyun eğriliğine uygun ince yastıkla istirahat konservatif tedavinin ilk aşamasıdır. Erken dönemde (ilk 48 saat) soğuk, sonra sıcak uygulamaları faydalıdır.


İlaçlar:

Ağrı kesiciler (aspirin, asetaminofen), Anti-inflamatuar ilaçlar (Naprosyn, İndocin vs) inflamasyonu önleyerek ağrıyı azaltırlar. Kas gevşetici ilaçlar kas spazmlarını rahatlatır, sinir iritasyonunu azaltırlar.

Boyunluk:

Boyunluk genellikle akut ağrılı dönemin ilk 2 haftasında dinlendirme ve hareketi kısıtlamak için önerilmektedir. Kaza geçirenlerde araştırmalar tamamlanana kadar mutlaka boyunluk takılmalıdır. Üç haftadan sonra uzun süreli boyunluk takılması önerilmemektedir. Boyun kaslarında erime ve kuvvetsizlik gelişmektedir. Geç dönemde mutlak boyun egzersizlerine önem verilmelidir.Geçirilen boyun ameliyatlarından sonra da doktor önerisiyle uzun süreli boyunluk takmak gerekebilmektedir.

Fizik tedavi:

Boyun ağrısı olanlarda özellikle kronikleşen ağrılarda fizik tedavi son derece faydalıdır. Masaj, hidroterapi(su tedavisi), ultrason, elektrikli sinir dalgaları(TENS) diğer tedavi yöntemleri olup mutlaka uzman kişilerce uygulanmalıdır.

Cerrahi Yöntemler:

Cerrahi müdahale,ağrıları geçmeyen,güç kaybı ve omurilik basısı olan hastalar için gerekli olabilir.Bu cerrahi müdahale diskektomi olarak adlandırılır.Bu yöntem,diskin omuriliğe ve sinire bası yapan kısmının ortadan kaldırılması işleminin kullanıldığı bir yöntemdir.Boyunda ön tarafta ya da ensede küçük bir kesi açılarak ameliyat gerçekleştirilir.Ameliytın nereden yapılacağı fıtığın yeri,ameliyatın içeriği ve doktorun tercihine bağlıdır.

Tüm Cerrahi müdahaleler gibi bu müdahaleninde çeşitli kompliksyon riskleri bulunmaktadır.Ameliyat sonrası kanama,omurilik hasarı,sinir hasarı ya da enfksiyon bu riskler arasında yer alır.Önden,yani boyun bölgesinden yapılan ameliyatlarda ses kısıklığı,yutma güçlüğü gibi durumlar d görülebilir.Hastaların genel sağlık durumu,aile hikayesi ve operasyon sonrası yaşam tercihleri sebebiyle hastaların bir kısmında fıtık durumu tekrarlayabilirTekrarlayan fıtıklar aynı ya da farklı omurlar arasında görülebilir.